VÍDEOS..., MÚSICA..., RELATS PERSONALS..., I PRINCIPALMENT... LLIBRES

dijous, 17 de juliol del 2008

(218) "REPENSAR L'ESPORT": "DEL MYTHOS AL LOGOS" de JOAN JOSEP GRÀCIA (1962). Lulu. 154 pàgines

Aquest llibre no té res a veure amb els altres del blog. No és una novel.la. Tampoc és un tractat sobre l'esport. Sí que es fa referencia constant a l'esport d'èlit i més concretament a un d'ells: el ciclisme professional, però el llibre és un assaig sobre el comportament humà i la relació entre els tres nivells de la vida humana: el biològic, el psicològic i, el que és exclusiu dels humans, el cultural.

No és fàcil de llegir. Malgrat que només són cent cinquanta pàgines és un llibre força dens i que obliga a aturar-se continuament i reflexionar sobre allò que acabes de llegir. En definitiva, et fa pensar i trobo que aquest és el seu gran valor. 

He tingut la oportunitat de fer una llarga xerrada amb l'autor. Les dues hores que va durar el dinar van ser una delícia. Vam parlar, evidentment del llibre, i de moltes coses més. El vaig animar a continuar escribint sobre el tema però sembla que en aquests moments no entra dintre dels seus plans. Una llàstima!. 

No farè un resum del contingut, però si que deixo dues cites que em semblen aclaridores i que es corresponen justament amb l'nici i el final del llibre: 


El punt de partida d'aquest treball és el coneixement d'uns fets lamentables que em van impactar, a mi, com de ben segur, ho devien fer a moltes altres persones i no necessàriament afeccionades al ciclisme. es tracta de la desaparició de dos homes joves amb molta vida davant d'ells, el suïcidi de dos corredors ciclistes de primera fila, José Mª Jiménez (octubre 2003) i Marco Pantani (febrer 2004)."

No es prenguis massa per aquell que t'agradaria ser; relativitza la importància del que fas, només concentra't a entendre i a fer-ho ben fet; potser, llavors, podràs aportar alguna cosa digna de menció, convenient tant per als teus congèneres com per a tu mateix i en harmonia amb el teu entorn natural".

No és un llibre per llegir a la pantalla d'un ordinador, però si algú/a vol fer un cop d'ull, pot anar a la pàgina de l'editorial Lulu on hi ha la resenya. 

Joan Josep Gràcia i Gasol neix a Barcelona. És llicenciat en psicologia. Va fer ciclisme de competició. Ha viscut uns anys al Quebec, on va completar un màster de Ciències de l'activitat física i va treballar en un grup de receca sobre la inaptació psicosocial en l'infant i l'adolescent.