VÍDEOS..., MÚSICA..., RELATS PERSONALS..., I PRINCIPALMENT... LLIBRES

dissabte, 10 de maig del 2014

(395) EL PRIMER HEROI de MARTÍ GIRONELL (1971). Ediciones B. 433 pàgines

El primer heroi és la darrera novel.la d'en Martí Gironell. Igual que els altres llibres llibres que he llegit del mateix autor -El pont dels jueus i L'últim abat- s'enquadra en el gènere que anomenem novel.la histórica, però en aquest cas ens transpota fins la Prehistòria, fa més de cinc mil anys, concretament al período que diem Neolític.

El protagonista de El primer heroi és Ynatsé -el nom surgeix a partir de la paraula estany llegida a l'inrevés-, individu que forma part del Clan dels Cavalls, una comunitat neolítica que viu prop de l'estany de Banoles, on l'any 1990 es va descubrir el Poblat de la Draga.

Ynatsé és escollit pels déus per protegir el seu poblat i trobar el remei a un mal que assola la seva comunitat. En la lluita per acomplir els designis divins, i superant els propis límits i fronteres s'embarcarà en un viatge èpic, dominat per l'impuls interior i la força del seu poble.

El llibre el podríem dividir en dues parts. A la primera, se´ns parla del poblat on viu Ynatsé, juntament amb la seva companya Aynires i el seu fill Zeb, i dels seus habitants: l´estructura social, el clima, el paisatge, la pesca, la caça, la fabricació d´estris, la recolecció,... La segona part relata el viatge del protagonista i que el porta fins al Cercle de Pedra -assentatament de Stonehenge, a Anglaterra- i més tard fins la Ciutat dels Morts -actualment, jaciment de Çatal Hüyük, que es troba a la península d´Anatolia, a Turquia.

Valoració: Un llibre recomenable, molt ben documentat, de lectura fàcil, no gaire voluminós i amb un tema força atractiu.

En aquest video, Martí Gironell parla del llibre.