VÍDEOS..., MÚSICA..., RELATS PERSONALS..., I PRINCIPALMENT... LLIBRES

dilluns, 18 de març del 2013

(378) L' ÚLTIM ABAT de MARTÍ GIRONELL (1971). Columna. 374 pàgines

Martí Gironell és periodista i escritor. L'últim abat és el darrer llibre. Abans havia publicat La ciutat dels somriures (2005), El pont dels jueus (2007), La venjança del bandoler (2008) i Lárqueòleg (2011).

L'últim abat és una novel.la històrica ambientada a la segona meitat del segle XVI. Explica la història de Pere Frigola, el que va ser l'últim abad del monastir de Sant Benet de Bages. Curiosament, el primer capítol comença pel que hauria de ser el final, la mort del protagonista i al segon capítol fa una regressió de vint-i-dos anys fins  l'any 1554 quan va ser nomenat abat.

L'eix de la novel.la és la resistència de l'abat Frigola per tal de mantenir la independència dels monastirs catalans davant l'intent de controlar-los per part de la Congregación de la Observancia de Valladolid, organisme que estava al servei del rei de Castella, Felip II. I es que els conflictes entre les institucions catalanes i castellanes vénen de lluny.

Pero també al llibre es posa de manifest la cara fosca de Frigola, que va escanyar el poble a base d'impostos i va comportar-se com un autèntic senyor feudal, a banda d'una història secreta que surt als últims capítols i que, naturalment, no explicaré.

L´últim abat també ens permet reviure les tradicions, l´art, el món del vi, la gastronomia i altres aspectes cotidians d'aquella època.

És un llibre que m´ha agradat. No és molt llarg i explica una història atractiva, molt bé documentada i amb un llenguatge fácil.

Deixo aquí l'enllaç amb l'entrevista que li van a l'autor el dia que es va presentar el llibre. Es força interessant. El video dura 26 minuts, pero l'entrevista només són els 20 primers