VÍDEOS..., MÚSICA..., RELATS PERSONALS..., I PRINCIPALMENT... LLIBRES

divendres, 26 de juliol del 2013

(383) ELS ALTRES CATALANS de FRANCESC CANDEL (1925-2007). Edicions 62. Labutxaca. 408 pàgines

Els altres catalans és un assaig, un assaig-reportatge com diu el mateix autor, sobre la immigració a Catalunya, encara que es centra sobretot a Barcelona.

El llibre va sortir per primera vegada l'any 1964, concretament la diada de Sant Jordi, i això s'ha de tenir en compte per diversos motius. En primer lloc, perquè en aquella època la censura franquista limitava molt a l'hora de publicar qualsevol libre. De fet, el sedàs de la censura va obligar a suprimir i modificar nombrosos passatges. Aquesta edició, a càrrec de Jordi Amat, presenta el text original íntegre, restituint els fragments que en un principi es van haver de tallar. També cal considerar la data en què el llibre es va escriure i publicar alhora de saber de quina immigració ens està parlant. Lògicament, encara no s'havia produït l'onada immigratòria de finals del segle XX i principis del XXI. Així quan es refereix als immigrants d'abans, vol dir els que van arribar cap als anys vint i els d'ara són els immigrants posteriors a la guerra civil.  I malgrat que, com diu en un capítol, hi ha un paral.lelisme entre els immigrants de totes les èpoques, les condicions socials, econòmiques, així com el lloc de procedència dels que vénen de fora són molt diferents en una i altra època, la qual cosa és un condicionament important.

El llibre em sembla força interessant com a testimoni històric i aborda molts aspectes de la vida dels que van arribar a Catalunya, bàsicament d'altres lloc de l'estat espanyol, durant els anys 40, 50 i 60: la vivenda, la feina, els costums, la cultura, la relació amb l'idioma català,...

Per entendre millor el llibre, cal saber una mica qui era l'autor. Francesc Candel Tortajada va nèixer a Casas Altas, província de València i amb només dos anys es va traslladar a Barcelona amb la seva família i va viure a les barraques de Montjuïc. Va treballar en diversos oficis fins que es va sentit atret per la literatura. Va ser senador per Barcelona i regidor de Cultura de l'Ajuntament de l'Hospitalet de Llobregat. Al 2003 va rebre la Medalla d'Or de la Generalitat de Catalunya per la seva tasca a favor de la integració dels nouvinguts.