VÍDEOS..., MÚSICA..., RELATS PERSONALS..., I PRINCIPALMENT... LLIBRES

dilluns, 30 d’abril del 2012

(358) LA TERANYINA de JAUME CABRÉ (1947). Educaula. 243 pàgines

La primera edició de La teranyina va ser publicada l'any 1984. La novel.la va obtenir el Premi Sant Jordi i l'any 1990 Antoni Verdaguer va fer una adaptació cinematogràfica.

Es tracta d'una novel.la ambientada en la Setmana Tràgica, a l'estiu de 1909. Els fets es desenvolupen a Feixes, una ciutat fictícia i és el nom que l'autor fa servir per anomenar la existent ciutat de Terrassa.

L'argument: Francesc Rigau és un industrial, propietari d’una fàbrica tèxtil. Quan aquest mor, el seu germà Julià, intenta tirar endavant una comanda lucrativa, però força perillosa: la confecció de roba per equipar els soldats que havien de marxar a lluitar al nord d’Àfrica. Això li crearà un triple conflicte: amb els altres industrials del seu entorn, que es consideren traïts pel Julià; amb la seva pròpia família, que intenta fer-se amb el control de l’empresa i per últim, amb els treballadors de la mateixa fàbrica.

Una bona novel·la històrica i social que ens parla, entre altres coses, de les ambicions humanes,  que té com a marc de referència uns fets d’un passat relativament recent i que posa de manifest la qualitat literària de l’autor.